A top 10 kommunikációs hiba a munkahelyeden

Hogyan jelzed a világ felé, hogy vezető személyiség vagy?

“Esélyed sincs vezetőnek lenni, amíg nem azt mutatod, hogy már az vagy.” – Sylvia Ann Hewlett szerint, közgazdász és alapító elnöke a Center for Talent Innovation (CTI) szervezetnek New Yorkban.

Úgy kell kinézned, mint egy vezetőnek, ahhoz hogy ilyen jellegű munkákra pályázhass. Ez azt jelenti, hogy komolynak kell lenned, kiváló kommunikációs képességekkel kell hogy rendelkezz, és ragyogó kell, hogy legyen a megjelenésed.

Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek, de nem jelentenek feltétlenül előnyt. Inkább csak nem indulsz hátrányból. Egy vizsgálat kimutatta, mi a 10 legrosszabb kommunikációs hiba, amit elkövethetünk, ha előléptetésre pályázunk:

1. Fajilag elfogult hozzászólások: a megkérdezett vezetők 72%-a mondta, hogy ha valaki rasszista megjegyzéseket tesz, az óriás baklövés. Ez az első támadási felület, nyilván jó okkal. Ezek a megjegyzések könnyen bántóak, sértőek lehetnek, rossz ítélőképességre és alacsony érzelmi intelligenciára utalnak.

2. Rossz ízlésű, vulgáris viccek: Ez a második legnagyobb hiba amit elkövethetünk, hasonló okokból, mint az elsőt. Helyteleníthető viccekkel az embereket kellemetlen helyzetbe hozhatjuk, és azt éreztethetjük, hogy képtelenek vagyunk alkalmazkodni a közönségünkhöz és környezetünkhöz. Másik oldalról a vezetők 61%-a úgy gondolja, hogy igen fontos tulajdonság, hogy ha valaki képes érzékelni mások hangulatát és alkalmazkodni ahhoz, úgy hogy a nyelvezetét, a hangsúlyát és a tartalmat is a hallgatósághoz igazítja.

3. Sírás: Helyesen vagy helytelenül a munkahelyi könnyek nem épp arra utalnak, hogy vezető beosztásra születtél, főleg ha férfi vagy. “Képesnek kell lenned kontrollálni az érzelmeidet”- egy vezető beosztású bankár szerint.

4. Műveletlenség: Fontos a komolyság, széles látókör és intellektualitás. Ezek alapján a műveletlenségre utaló megjegyzések azonnal aláássák az esélyeid az előlépésre. Egy IT menedzser így fogalmazta meg ezt a véleményét: “Sok olyan főnököm volt, akik teljes mértékben kompetensnek és hozzáértőnek tűntek, míg ki nem nyitották a szájukat, amikor is bohócot csináltak magukból.”

5. Káromkodás: A csúnya beszéd egy nemtől független malőr lehet. Általánosságban amatőrnek és vezetőnek alkalmatlannak tünteti föl az embert. Érdekes, hogy ez a fő hiba az online kommunikációban is, mely már önmagában is egy aknamező. A megkérdezettek szerint a 3 legnagyobb online kommunikációs hiba a nem túl hízelgő üzenet posztolása kollegákról, a személyeskedés, és a nem professzionális fotók posztolása.

6. Flörtölés: Bár egyesek úgy vélik hogy a flörtölés jó lehet az irodában, de közel a fele a vezetőknek úgy gondolja, hogy alááshatja a a szakmai hírnevet, függetlenül attól, hogy férfi teszi-e vagy nő. A flörtölés magában rejti a két egyén között a szexualitás lehetőségét, ami könnyen rossz  irányba fordulhat.

7. Babrálás: nem csak figyelemelterelő, hanem zavaró is. A kutatás kimutatta, hogy általában a “babrálás”, a ruháddal való matatás, a mobilod nézegetése a meetingeken úgy állíthat be, mintha nem fordítanál elég figyelmet a témára.

8. A szemkontaktus kerülése: A testbeszéd szakértők azt állítják, hogy a szemkontaktus kerülése arra utalhat, hogy hazudsz, vagy van valami takargatnivalód. Ha egy meetingen vagy, akkor azt a benyomást keltheti, hogy érdektelennek tartod azt. Másrészről ha  az emberek szemébe nézel azt a benyomást kelted , hogy figyelsz rájuk.

9. Terjengősség: ha az üzenetet nem tudod tömören és összefüggően átadni, akkor úgy fog tűnni, nem a tiéd az irányítás. A Bank of America ex-ügyvezetője Sally Krawcheck azt mondta, hogy a nők például hajlamosabbak problémaként kezelni ha csönd van. „A csend lehet hatalom.” – mondta. „A nők szeretik kitölteni a teret csevegéssel. De ha hagysz egy kis csendet a fontos gondolatok körül, akkor azzal megfelelően hangsúlyozhatod őket.”

10. Kuncogni és harsánynak lenni: a vezetők szerint, a kuncogás, kacarászás, a nevetés a vezető kommunikációs hiba a nőknél és a harsány beszéd a férfiaknál. A megfelelő hangsúlyú nevetés, illetve a megfelelően eltalált hangszín ellenben a komolyságot támasztja alá.

 

Forrás: www.forbes.com

Kommentek

komment

Author: trendabout

Share This Post On

Írd meg a véleményed te is!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>