Top 10 színész, akik még nem kaptak Oscar-t

Még a legnagyobb színészek között is akad, aki – noha számtalan sikerfilmben kiváló alakítást nyújtott – az Oscar gálán mégis legtovább csak a jelölésig jutott. A top 10-es listánk ezúttal azt a top 10 színészt tartalmazza, akik még nem vihették haza az arany szobrocskát. Talán idén másképp lesz…

Nr. 10 – Robert Downey, Jr.Robert Downey, Jr.

Számtalan remek filmben láthattuk már az első nagyobb sikere előtt is, melyet a Chaplin című 1992-es sikerfilmbennyújtott kiváló alakításáért kapott, amikor is a BAFTA díjat elnyerte, Oscar illetve Golden Globe gálákon azonban csak a jelölésig jutott. Ezt követően csak a Trópusi vihar című film hozott neki elismerést, de ismét csak jelölések formájában, illetve a Sherlock Holmes, melyért a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot vihette haza.

Nr. 9 – Tom Cruise

Tom CruiseAz első díjat az 1989-es Született július 4-én című produkció hozta számára, a Golden Globe díjátadón. Az Oscar átadón azonban csak jelölt maradt. A második Golden Globe díját az 1996-os Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmért kapta, amiért akár az Oscar szobrot is hazavihette volna emlékezetes alakításáért, ám ekkor is csak a jelöltségig jutott. A harmadik Golden Globe-ot az 1999-es Magnólia című film hozta, és még egy Oscar jelölést. Ezt követően már csak Golden Globe jelöléseket zsebelhetett be a 2003-as Az utolsó szamuráj és a 2008-as Trópusi vihar című filmekért.

Albert FinneyNr. 8 – Albert Finney

Legtöbbünknek talán az Erin Brockovich, zűrös természet című filmből ismerős az angol színész, mint a JuliaRoberts-et alakító ErinBrockovich ügyvédje és főnöke, ám azért a filmért is csak a jelölést szerezte meg az Oscar, Golden Globe és BAFTA díjátadókon is. Ezt megelőzően is számtalan kiemelkedő alakítást nyújtott, az 1974-es Gyilkosság az Orient expresszen és az 1963-as Tom Jones című filmekben nyújtott alakításait is csak jelölések kísérték.

Will SmithNr. 7 – Will Smith

Az első nagyobb áttörést a 2002-es Ali című címszerepe hozta meg számára, ám ez a film az MTV Movie Awards-on kívül csak a Golden Globe és Oscar jelöléseket hozta. Ezt követően azonban még számtalan kiváló alakítás övezte, például a 2006-os Boldogság nyomában, ám ez a film is csak két jelölést hozott számára.

Nr. 6 – Samuel L. JacksonSamuel L. Jackson

A Ponyvaregény-ben nyújtott alakításáért megérdemelte volna az Oscart is, de csak jelölve lett, ahogy a Golden Globe-on is, csak a BAFTA díjat vihette haza. Az 1996-os Ha ölni kell című filmért és az ezt követő évben készült Jackie Brown-ért is csak jelölték Golden Globe-ra, bár ez utóbbi a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál-on díjat is hozott neki.

Johnny DeppNr. 5 – Johnny Depp

Johnny Depp talán a legnagyobb “vesztes” ebben a listában. Felsorolni is nehéz, mennyi remek filmért kapott jelölést, ám a várva várt díjat egyik sem hozta meg számára. Az 1990-es Ollókezű Edward kezdte a sort, ez követte számtalan remek szerep, Benny és Joon, Ed Wood, A halál ára, A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka, Én, Pán Péter, Charlie és a csokigyár, A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, Az utazó, Alice Csodaországban, ám mindnél csak jelölésig jutott.

Nr. 4 – Gary OldmanGary Oldman

Remek színész, sok nagyszerű filmben láthattuk, többek között a Harry Potter filmekben, Ötödik elemben, Leon, a profi-ban. Az Oscar gálán azonban eddig csak jelöltként szerepelhetett, a 2011-es Suszter, szabó, baka, kém című filmben nyújtott alakításáért.

Nr. 3 – Edward Norton

Edward Norton

Az 1996-os Legbelső félelem még meghozta neki a Golden Globe díjat, valamint Oscar és BAFTA jelölést, ám az 1998-as Amerikai história X is csak jelölést, az ezt követő 1999-es Harcosok klubja még jelölést sem hozott neki.

Nr. 2 – Brad Pitt

Hihetetlen, de a talán leghíresebb színész sem nyerte még el a legrangosabb díjat. Pedig valószínűleg mindannyian felBrad Pitttudunk sorolni leaglább 3-4 filmjét, amiben kiváló alakítást nyújtott. A korai filmjei között van például az 1994-es Szenvedélyek viharában, melyért Golden globe-ra jelölték, az 1995-ös 12 majom, melyért a Golden Globe-ot ugyan hazavihette, az Oscar-on azonban csak jelölt maradt. Később következett a 1995-ös Hetedik című film, amelyért még egy díjat bezsebelhetett, ám az csak a MTV Movie díja volt. Harmadik díját a 2007-es Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című film hozta, melyért Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díját nyerte el. Az újabb filmjei már több jelölést hoztak neki, ám mind a 2008-as Benjamin Button különös élete, mind pedig a 2011-es Pénzcsináló című film csak jelöléseket hozott, bár ez utóbbi két Oscar jelölést, de egy díjat sem.

 

Nr. 1 – Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Legelső emlékezetes alakítása az 1993-as Gilbert Grape, ahol egyből egy értelmi fogyatékos fiút játszhatott, és persze hozta remek formáját. Ezután kapta meg első díját, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál-on az 1997-es Rómeo és Júliá-ban nyújtott alakításáért. A 4 Golden Globe és 11 Oscar nyertes Titanic főszerepéért csupán csak egy Golden Globe jelölést tudhatott magáénak. Ezután sorra jöttek a jelölések, a 2002-es Kapj el, ha tudsz, Golden Gloe jelölése, az Aviátor Oscar és BAFTA jelölése, habár itt a Golden Globe-ot elnyerte, a Véres gyémánt Oscar és Golden Globe jelölése, a Tégla, Szabadság útjai, J. Edgar – Az FBI embere, Django elszabadul is csak Golden Globe jelöléseket hoztak. A 2013-as A Wall Street farkasa már meghozta neki at újabb Golden Globe-ot. Idén vajon elnyeri végre az Oscart is? Megnézheted az idei Oscar nyertesek cikkünkben.

 

 

 

Kommentek

komment

Author: trendabout

Share This Post On

Írd meg a véleményed te is!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>