A négy évszak szín rendszer története

Szín sémaMinden a német filozófus Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) első megállapításával kezdődött. Ő volt az első, aki megállapította, hogy egyáltalán összefüggés van a két dolog között. De ez itt meg is állt, a ruhák színe és a bőrszín közötti összefüggés meg sem lett még említve.

1919 és 1933 között Johaness Itten, svájci festő már több figyelmet fordított a színanalizálásnak. Itten volt az első, aki felfedezte, hogy csak bizonyos színek mutatnak jól bizonyos bőr- és hajtónushoz a portréin. Elkészített 4 szín palettát, amit 4 különböző típusú emberhez párosított és a típusokat elnevezte a 4 évszakról.

Négy évszakSuzanne Caygill (1911-1994), a kaliforniai szín elemző fejlesztette Johannes Itten analízisét a következő szintre. Caygill az “évszakok szín elméletét” kombinálta Goethe “szín filozófiájával”. Suzanne kifejlesztett egy teóriát, miszerint az emberi lények magukban hordoznak bizonyos információkat a személyiségükről, amik a bőr, haj és szem pigmentjeiken keresztül mutatkoznak meg. Az elméletében elmagyarázza, hogyan viszonyulnak a személyes tulajdonságok a természet színeihez. A kutatása világszerte nagyon híres lett és számtalan szín szakértő számára alaptézissé vált.

Suzanne Caygill kutatásai alapján Carole Jackson, pszichológus megalkotta a saját szín analízis elméletét, ami a “Color Me Beautiful” című írásában is közzétett. A 80’s években nagyon népszerű is volt. Jackson az évszakos szín rendszert leegyszerűsítette kissé. Ő 1 típust határozott meg egy évszakon belül míg Caygill 16 különböző típust írt le egy évszakon belül. Ezzel a leegyszerűsített szín rendszerrel lehetőséget teremtett a nők számára, hogy könnyedén tudjanak a saját színüknek megfelelően vásárolni, sminkelni.

Ha szeretnéd tudni, te melyik évszakba tartozol, olvasd el ezt a cikkünket is!

 

Kommentek

komment

Author: trendabout

Share This Post On

Írd meg a véleményed te is!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>